Stowarzyszenie Forum Rozwoju Olsztyna, ul. Osińskiego 7/9, 10-010 Olsztyn fro@fro.olsztyn.pl

Jak zagospodarować przestrzeń przy Jeziorze Długim?

Do tej pory większość spotkań dotyczących przestrzeni miejskich ograniczała się do grupy dorosłych. Organizatorzy konkursu KOŁO na zaprojektowanie ogrodu zabaw wraz z budynkiem toalety publicznej postanowili zapytać mieszkańców każdej grupy wiekowej o zdanie. W ramach przygotowania wytycznych dla projektantów przeprowadzono spotkania dla dzieci, młodzieży szkolnej oraz dorosłych.  Dzięki temu udało się zebrać ciekawe wnioski i propozycje. Spotkania pokazały czego od nowej aranżacji miejsca oczekują mieszkańcy i czego się obawiają.

Zajęcia dla najmłodszych pokazały, że atrakcyjna przestrzeń wspólna dla dzieci to taka, w której po prostu mogą się bawić. Doceniają niebanalne place zabaw oraz kolorowe tereny, zapewniające bezpośredni i bliski kontakt z naturą.

Nieco inne podejście do terenu przy Jeziorze Długim ma młodzież szkolna. Warsztaty z szóstoklasistami pokazały, że uczniowie stawiają na oryginalność, różnorodność i atrakcyjność danej przestrzeni, bogatą ofertę rozrywek i możliwość spotkania się w grupie. Młodzież docenia miejsca, które pozwalają spędzać czas z rówieśnikami na wiele sposobów i różnią się od inwestycji, które w okolicy już zrealizowano.

Spotkanie z dorosłymi mieszkańcami Olsztyna pokazało, że są bardzo związani z terenem wokół jeziora i chcą zachować jego naturalny charakter. Upatrują szansy w stworzeniu nowego miejsca spotkań, ochrony istniejących już form zieleni i zapewnianiu porządku oraz opieki nad otoczeniem. Obawiają się jednak zniszczenia natury, pojawienia się działalności komercyjnej oraz nowego źródła hałasu. Dorośli mieszkańcy chcą, by miejsce zachowało swój kameralny charakter.

By w pełni podkreślić naturalny charakter przestrzeni przy Jeziorze Długim, projekt budynku będzie musiał wpisywać się w ideę ekologii i zrównoważonego rozwoju. Ważne będzie użycie materiałów naturalnych oraz zapewnienie użytkownikom bezpośredniego kontaktu z przyrodą. Przestrzeń nie może tworzyć barier architektonicznych, ani zastępować naturalnego otoczenia betonem. Zadaniem projektantów będzie zapewnienie mieszkańcom miejsca do aktywności na trawie, placów zabaw i zewnętrznych siłowni – wszystko w duchu jak najmniejszej ingerencji w naturalne środowisko. Oprócz funkcji ogólnodostępnej toalety, przyjaznej dla osób niepełnosprawnych, projektanci powinni zapewnić mieszkańcom dodatkowe udogodnienia, takie jak np. miejsca do odpoczynku, punkty widokowe, czy ścieżki i tablice edukacyjne.

Szczegółowe informacje pod adresem: https://konkurskolo.pl/materialy-do-pobrania/